Szarlotka

No i mamy jesień :)

Oto moja propozycja na jesienne ciasto, jabłecznik z cynamonem i z pianką, na kruchym cieście.

IMG_9600Składniki:

na kruche ciasto:

  • 3 szklanki mąki tortowej
  • pół szklanki cukru
  • 3 żółtka (białka zostawić)
  • mały proszek do pieczenia
  • mały cukier wanilinowy
  • 1 margaryna

na piankę:

  • 3 białka, które zostały nam z ciasta
  • pół szklanki cukru

ponadto:

  • 5 średnich jabłek
  • łyżka cukru
  • łyżka cynamonu

Przygotowanie:

  1. Wszystkie składniki na ciasto powinny być w temperaturze pokojowej (szczególnie margaryna). Należy włożyć je do naczynia i zagnieść, aż składniki się dokładnie połączą.
  2. Blaszkę (moja 32x24cm) obłożyć ciastem, ścianki również do 3/4 wysokości blaszki, oblepiamy jak plasteliną :)
  3. Jabłka należy obrać, pokroić w ćwiartki, usunąć gniazda nasienne, następnie ćwiartki kroimy na dość cienkie plastry, zasypujemy cukrem i cynamonem, mieszamy i odstawiamy.
  4. Białka z cukrem ubijamy na sztywną pianę.
  5. Ciasto pieczemy w 180 stopniach 3 razy po 15 minut: najpierw samo ciasto, po 15 min nakładamy jabłka i znów pieczemy 15 minut, po kolejnych 15 minutach nakładamy piankę – i ostatnie 15 minut  w piekarniku.

pyszny jabłecznik jest gotowy :)

IMG_9579

3 myśli nt. „Szarlotka

  1. Szarlotka to ciasto nie tylko na jesień. Ale również i na wiosnę, lato oraz na zimę. Wiosną i latem można jeść szarlotkę z lodami, a jesienią i zimą poponuję przygotować sobie herbatę z malinami do tej pyszności. Albo kubek gorącej czekolady – kto co lubi. Ja zamiennie piję i to i to i delektuję się szarlotką w niedzielne popołudnia :)

  2. Jakie pyszności! Przyznam się, że wiele lat nie jadłam szarlotki – bałam się że trafię na gniazdo nasienne (tak, niestety już mi się kiedyś tak zdarzyło). Ostatnio powoli, powoli próbuję się przełamać. Ten przepis z pewnością zachowam – lubię wszelakie ciasta z bezą. Dam znać, jak tylko wypróbuję :) Pozdrawiam!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>