Pstrąg pieczony w całości

Mój dzisiejszy zdrowy i pyszny obiad – pstrąg w całości, pieczony w folii, z rozmarynem i czosnkowo-rozmarynowymi ziemniaczkami. Ryba wychodzi idealnie delikatna :)

IMG_9625-horz

Składniki na 1 dużą porcję:

  • 1 pstrąg
  • 2 ziemniaki
  • 3 gałązki świeżego rozmarynu
  • 1 ząbek czosnku
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • sól i pieprz
  • cytryna do podania

Przygotowanie:

  1. Rybę wypatroszyć, oczyścić z łusek, oczyścić środek, wymyć.
  2. Pstrąga z obu stron natrzeć oliwą (po 1 łyżce na stronę), natrzeć solą i pieprzem, w środek ryby wkładamy gałązkę świeżego rozmarynu. Odstawiamy.
  3. Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę i gotujemy ok. 10min (od momentu zagotowania).
  4. Pozostałą łyżkę oliwy mieszamy z czosnkiem pokrojonym w cienkie plastry, z solą, pieprzem i posiekaną gałązką rozmarynu. Po ugotowaniu ziemniaki polewamy przygotowaną oliwą.
  5. Do naczynia żaroodpornego na folii kładziemy pstrąga, wokół niego ziemniaki, całość polewamy pozostałą po ziemniakach oliwą. Dokładnie przykrywamy całość folią.
  6. Pieczemy około 30min w 200 stopniach.

IMG_9627

3 myśli nt. „Pstrąg pieczony w całości

  1. Witam ten pstrąf, który jest tu zaprezentowany wygląda po prostu przepysznie, ponieważ ja bardzo lubię ryby, a szczególnie karpie i pstrągi, dlatego to danie i przy okazji blog ląduje u mnie w ulubionych i bardzo często będę tu zaglądał w poszukiwaniu dań, gdzie głównym bohaterem jest właśnie ryba pozdrawiam.

  2. Ja w tej formie rybki jeszcze nigdy nie jadłem. Niestety zazwyczaj idę na łatwiznę i kupuję fileta z lub bez skóry. Jakoś patroszenie ryb nie napawa mnie chęcią do jej późniejszego zjedzenia. Nie mam pomysłu na jutro na obiad, z chęcią wypróbuję Twój przepis, aczkolwiek z już „obrobioną” rybką :) Pozdrawiam

  3. Kiedyś próbowałem pstrąga w takiej wersji tyle że prosto z grilla. Smak – niesamowity. W domu jednak nie udało mi się uzyskać tego samego – nie wiem czy to kwestia pieczenia w piekarniku a nie na grillu czy coś źle robię.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>